W skrócie
Choinka z bułeczek i sera cemembert to najlepszy pretekst do tego, by wreszcie zabrać się za upieczenie własnych bułek. Zazwyczaj kupujemy je w sklepie, bo obawiamy się, że ich przygotowanie wymaga dużo pracy i jest długotrwałe. Ten przepis obala mity. Drożdżowe bułeczki robią się właściwie same, a większość czasu zajmuje ich wyrośnięcie. Po prostu nie mogą się nie udać. Jeśli chcesz, żeby zachowały kształt podczas pieczenia, ułóż je na papierze w odstępach i poczekaj, aż ciasto samo się sklei.
Puszyste, maślane bułeczki z camembertem - przepis na choinkę z bułeczek
Czas przygotowania: 30 minut
Wyrastanie ciasta: 2 godziny
Pieczenie: 25 minut
Porcja: 19 bułeczek
Poziom trudności: średni
Składniki:
- szklanka mleka w temperaturze pokojowej
- 4 szklanki mąki pszennej
- 2 jajka
- 100 g masła
- 12 g suchych drożdży
- łyżka soli
- pół łyżeczki soli
Osobno:
- okrągły camembert
- zioła prowansalskie
Jak przygotować szybkie bułeczki z camembertem w formie choinki?
- Do tego przepisu użyłam suchych drożdży, żeby ułatwić sobie i przyspieszyć cały proces. Jeśli masz świeże drożdże, użyj ich dwa razy więcej i najpierw zrób rozczyn z ciastem.
- Roztopiłam masło i przestudziłam je.
- Suche drożdże wymieszałam z mąką i pozostałymi składnikami. Na koniec dodałam stopniowo roztopione masło. Zostawiłam trochę rozmieszanego jajka do smarowania bułeczek.
- Wyrobiłam ciasto, aby było gładkie i elastyczne. Uformowałam je w kulę i zostawiłam w misce do wyrośnięcia pod czystą ściereczką.
- Gdy ciasto podwoiło objętość, zagniotłam je ponownie.
- Uformowałam 19 bułeczek. Nie musisz się trzymać tej liczby, możesz ułożyć drzewko po swojemu.
- Ułożyłam bułeczki na blaszce z papierem do pieczenia. Od razu ułożyłam z nich kształt choinki. Zostawiłam miejsce między bułeczkami, tak, żeby się nie stykały. W środku zostawiłam miejsce na camembert.
- Przykryłam bułeczki szmatką i zostawiłam na ok. 40 minut. W tym czasie znowu wyrosły na tyle, że ich brzegi się zetknęły.
- Rozgrzałam piekarnik do 180 stopni.
- W tym czasie przygotowałam ser camembert. Ponacinałam go w kratkę i posypałam ziołami prowansalskimi.
- Posmarowałam bułeczki rozmieszanym jajkiem.
- Na środku ułożyłam camembert.
- Piekłam całość 25 minut.
Smażona cukinia
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?